Które kolorowe ziemniaki są najlepsze? W czym są lepsze od zwyczajnych?
Fioletowe, niebieskie czy czerwone – kolorowe ziemniaki wkroczyły do naszych kuchni, wypierając powoli tradycyjne odmiany. Polacy sięgają po nie dla smaku, ale również i dla wartości odżywczych, jakie możemy z nich czerpać. Które kolorowe ziemniaki są najlepsze? Podpowiadamy, na który gatunek się zdecydować, by zaskoczyć rodzinę nie tylko smakiem, ale również i wyglądem potraw.
Ziemniaki kolorowe i ich odmiany
Ziemniaki kolorowe to spore urozmaicenie w polskiej kuchni, która przez wiele lat bazowała wyłącznie na ich tradycyjnej formie. Dziś niebieski ziemniak czy ziemniak fioletowy już prawie nikogo nie dziwi. Najpopularniejsze kolorowe ziemniaki to właśnie ziemniaki fioletowe oraz czerwone. Kolor ten zawdzięczają one antocyjanom, czyi przeciwutleniającym barwnikom pochodzenia roślinnego. Zdaniem badaczy, kolorowe ziemniaki są znacznie bardziej odporne na różnego rodzaju choroby, do których należy np. tzw. mokra zgnilizna. Co więcej, udowodniono również, że kolorowe ziemniaki nie tracą swojej barwy nawet po ugotowaniu. To z kolei oznacza, że ich wartości prozdrowotne nie zanikają w trakcie obróbki termicznej, jak to bywa w przypadku wielu innych warzyw.
Na polskim rynku dostępne są zarówno czerwone, jak i fioletowe czy niebieskie ziemniaki gdzie kupić tego rodzaju warzywa? Jeśli chodzi np. o fioletowe ziemniaki sadzeniaki można kupić w lepszych gospodarstwach rolnych czy na targach warzywnych. Chcąc zasadzić kolorowe ziemniaki sadzeniaki można zakupić również w Internecie. To dobry sposób, by porównać oferty i spokojnie wybrać tą najkorzystniejszą. Warto wówczas zastanowić się również, jakie odmiany ziemniaków czerwonych czy innych kolorów chcemy uprawiać. Jeśli chodzi o fioletowe ziemniaki uprawa na ogół dotyczy odmiany Vitelotte czy Blue Congo. Wymienione odmiany to stare gatunki ziemniaków, które obecne są w diecie człowieka już od wielu lat. Znaczna część osób kojarzy je pod nazwą ziemniaki truflowe. Z kolei jeśli chodzi o ziemniaki czerwone odmiany zdecydowanie najpopularniejsze to Red Cardinal i Rote Emma.
W czym niebieskie ziemniaki są lepsze?
Jeśli chodzi fioletowe ziemniaki smak nie różni się znacząco od tego, który znamy z tradycyjnej polskiej kuchni. Jak się jednak okazuje, mają one znacznie więcej właściwości dobroczynnych dla naszego organizmu. Niebieskie ziemniaki, określane często mianem „truflowe ziemniaki”, są bogate w przeciwutleniacze, które chronią człowieka przed różnego rodzaju chorobami cywilizacyjnymi. Co więcej, jak pokazują badania naukowe, wykazują one również właściwości przeciwzapalne, wpływając przy tym pozytywnie na układ krążenia. Ziemniaki o fioletowej skórce to ważny element diety osób, borykających się z nadciśnieniem, reumatyzmem czy chorobą nowotworową. To również ważne warzywo dla osób, cierpiących na reumatyzm. Ziemniaki fioletowe stanowią również cenne źródło potasu i są bogate w luteinę, poprawiającą wzrok i pamięć oraz oddziałującą pozytywnie na wygląd naszej skóry.
Jak przygotować fioletowe ziemniaki?
Fioletowe ziemniaki, określane również mianem truflowych lub niebieskich, coraz częściej pojawiają się na naszych stołach, podobnie jak ziemniaki o różowej skórce. Jeśli chodzi o ziemniaki truflowe gdzie kupić tego typu produkt zależy od miejsca, w którym mieszkamy. Niebieskie ziemniaki mogą być sprzedawane na lokalnych giełdach i ryneczkach, choć łatwo kupić je również w Internecie. Mając już niezbędne warzywa, należy również odpowiedzieć sobie na pytanie jak przygotować fioletowe ziemniaki? Najlepiej ugotować je lub upiec w skórkach, by zachowały szereg swoich prozdrowotnych właściwości. Idealnie sprawdzą się one jako kolorowe frytki, puree czy chipsy. Dobrym sposobem na fioletowe ziemniaki jak przygotować to ciekawe warzywo będzie dodanie do nich kurkumy i tymianku. Fioletowe ziemniaki wzbogacą również smakiem i wyglądem sałakę warzywną, przygotowaną z batatów, papryki, czosnku, cebuli i awokado.
Fioletowe ziemniaki odmiany
Jeśli chodzi o fioletowe ziemniaki odmiany to przede wszystkim Vitelotte Noire oraz Negresse. Dużą popularnością cieszą się również chińskie trufle. To stare odmiany ziemniaków, o których wzmianka pojawiła się już początkiem XIX stulecia. Warto wiedzieć, że pierwsze odmiany Vitelotte wcale nie musiały być fioletowe. Jak twierdzą badacze, mogły one być różowe, czerwone, białe, a nawet żółte. Dziś są one uprawiane w Chile, Francji oraz w Peru.
Nieco mniej popularne, choć równie smaczne są odmiany Blue Congo oraz Blaue Anneliese. Wszystkie one słyną ze swoich właściwości prozdrowotnych, znacznie szerszych, niż to bywa w przypadku tradycyjnych odmian białych ziemniaków. Jeśli chodzi o ziemniak fioletowy sadzeniak jest powszechnie dostępny, a ziemniaki truflowe kupić można z łatwością w większości popularnych hipermarketów oraz na targach warzywnych. Trzeba się jednak w tym przypadku przygotować na znacznie wyższą cenę, przekraczającą czasem wielokrotnie koszt zakupu zwykłych ziemniaków. Z pewnością jednak zrekompensują one poniesione straty swoimi właściwościami, które pozytywnie wpłyną na nasz organizm, chroniąc go przed schorzeniami, określanymi mianem cywilizacyjnych.
W jakiej postaci ziemniaki są najzdrowsze?
Najzdrowsze ziemniaki to takie, które zostały ugotowane bądź też upieczone w skórce. Pod skórką znajduje się bowiem najwięcej witamin, które często usuwamy, obierając warzywa. Należy pamiętać jednak, że ze skórą można jeść wyłącznie młode ziemniaki.
Kto nie powinien jeść ziemniaków?
Z ziemniaków powinny zrezygnować przede wszystkim osoby, zmagające się z reumatyzmem. Mogą one bowiem powodować u nich bóle stawów oraz nieprzyjemne uczucie ich sztywności. Ograniczyć ziemniaki w diecie powinny również osoby z niewydolnością nerek. Decyduje o tym spora zawartość potasu, obecna w tych warzywach.
Czy ziemniaki można jeść codziennie?
Ziemniaków nie powinno się spożywać codziennie. Wszystko dlatego, że mają one wysoki indeks glikemiczny, co może spowodować przyrost zbędnych kilogramów. Regularnie mogą je spożywać osoby, które aktywnie ćwiczą, bądź chcą nabrać nieco masy. W innym przypadku lepiej ograniczyć ich obecność w diecie do ok. 3 razy w tygodniu.
Pingback: Jaki nawóz pod ziemniaki i warzywa? |
Pingback: Jak zrobić stemple z ziemniaka? |
Fajnie się czyta wasz blog.